Uzbekistans national mat Plov!

 
 
Igår fick jag äta Plov på uzbekiskt vis,  som är Uzbekistans national mat.
Det som behövs för göra denna måltid är.
 
Ett kilo morötter, ett kilo ris, ett halvt kilo kött exempelvis kyckling eller lamm, och en lök:
 
Skölj riset och lägg i blöt.
Skär morötterna i något tjokare än tändstickstjocka stavar,  Fräs i olja. Fräs 2 normalstora-3 små gula hackade lökar i olja.
Blanda kött, morot och lök och fräs
Häll på kokande vatten så det täcker köttet (ca 2 dl). Tillsätt buljongtärningen. Låt koka någon minut.
Skölj av det blötlagda riset och tillsätt det till blandningen. Tillsätt ytterligare 2 dl kokande vatten. Koka försiktigt under lock tills riset mjuknat.
Ta av grytan av värmen och svep in den i en kökshandduk, varma ytterkläder/sängöverkast för att hålla värmen. Låt stå ca 30 minuter
 
 

RSS 2.0